Pemberdayaan Masyarakat Desa Melalui Teknologi Foam Mat Drying Sebagai Alternatif Pengolahan Jeruk Siam (citrus nobilis) di RW 07 Desa Mundurejo Umbulsari Jember

Authors

  • Andi Eko Wiyono Universitas Jember, Indonesia
  • Herlina Herlina Universitas Jember, Indonesia
  • Supratiana Rahayu Universitas Jember, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.30739/loyalitas.v7i1.2962

Keywords:

Agro-technopreneurship, siamese orange, foam mat drying

Abstract

Mundurejo Village is one of the villages located in the westernmost region of Umbulsari District, Jember Regency which has quite a large local fruit potential, namely Siamese oranges (citrus nobilis). Foam Mat Drying technology can be used as a new breakthrough for processing Siamese oranges into powdered drinks. The approach used in this service is the Participatory Rural Appraisal (PRA) method. This approach emphasizes the involvement of target communities in activities as a whole, both individually and in groups. The results of local fruit processing are expected to have high added value. In general, partners understand and can practice foam mat drying technology well.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badan Pusat Statistik. (2021). Kecamatan Umbulsari Dalam Angka Tahun 2021

Diny, A. Q., & Santoso, E. B. (2021). Pengembangan Produk Olahan Komoditas Jeruk Siam di Kecamatan Bangorejo Kabupaten Banyuwangi Berdasarkan Konsep PEL. Jurnal Teknik ITS (SINTA: 4, IF: 1.1815), 9(2), F340-F347.

Marisya, F. 2022. Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Full Costing Untuk Menentukan Harga Jual Pada UMKM Tempe Pak Rasman Oku Selatan. Jurnal Pemikiran Dan Pengembangan Ekonomi Syariah, 7(2), 141–151.

Mayasari, E., Harahap, Y. W., & Rahayuni, T. (2023). Kombinasi Tween 80 dan Maltodekstrin Pada Pembuatan Bubuk Daun Kesum (Polygonum minus Huds.) Dengan Metode Foam Mat Drying. Pro Food, 9(1), 68-75.

Meroekh, H. M. A., Rozari, P. E. De, & Foenay, C. C. 2018. Perhitungan Harga Pokok Produksi dalam Menentukan Harga Jual Melalui Metode Cost Plus Pricing. Journal Of Management, 7(2), 181–205.

Prasetyo, S. (2017). Pembuatan Serbuk Buah Jeruk Dengan Metode Pengeringan Busa. In Reaktor Vol. 9 (2).50-57

Purbasari, D., Wiyono, A. E., & Handayani, S. (2020). Diversifikasi Produk Pangan Olahan Berbasis Buah Lokal Sebagai Sarana Untuk Menginisiasi Ide Bisnis Warga Di Desa Mundurejo Jawa Timur. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 4(5), 775-784.

Setyaningsih, Dwi, Anton Apriyantono, dan Maya Puspita Sari. 2010. Analisis Sensori untuk Industri Pangan dan Argo. Bogor: IPB Press.

Susanto, C. 2019. Perancangan Sistem Informasi Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Perbandingan Full Costing & Variable Costing pada PT. Makassar Mega Prima. Seminar Nasional Komunikasi Dan Informatika, 1(1), 136–142. https://202.89.117.136/index.php/snki/article/view/2584%0Ahttps://202.89.117.136/index.php/snki/article/viewFile/2584/1246

Downloads

Published

2024-05-30

Issue

Section

Articles

Citation Check